European Club Association (τι είναι και τι πέτυχε)

    Η νέα αυτή ομοσπονδία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2008. Αντικατέστησε την G-14 που ουσιαστικά εκπροσωπούσε μόνο τα 14 μεγαλύτερα club της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό όργανο που αναγνωρίζει η UEFA και έτσι τα συμφέροντα των απανταχού ομάδων που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν έναν σημαντικό σύμμαχο.

    Η έδρα της Ομοσπονδίας είναι στην Νιόν στα κεντρικά γραφεία της ίδιας της UEFA και πρόεδρος της είναι ο Κάρλ Χάινς Ρουμενίγκε. Αποτελείται από 201 μέλη, ενώ εκπροσώπηση έχει κάθε χώρα που είναι μέλος της UEFA από τουλάχιστον ένα μέλος.
    Ο αριθμός των μελών της ECA για κάθε χώρα αλλάζει κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που «βγάζει» κάθε χώρα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς είναι ένα από τα 16 ιδρυτικά μέλη της ECA ενώ από τα 201 μέλη τα 103 είναι μόνιμα και τα 98 αλλάζουν ανάλογα με την κατάταξη της UEFA. Η ECA έχει καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την UEFA για την αποζημίωση των συλλόγων που δίνουν τους παίκτες τους για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων (τελική φάση EURO).
    Μάλιστα για το EURO 2012 το ποσό της αποζημίωσης έφτασε τα 43.500.000 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου της UEFA, Κύπριου, Μάριου Λευκαρίτη, για την επόμενη τριετία τα χρήματα αυτά θα αγγίξουν τα 100.000.000 εκ. ευρώ αφού η αποζημίωση θα περιλαμβάνει πλέον και τα προκριματικά.

Σχόλια